Onderhoud en gebruiksvoorschriften

Betonelementen zijn wel onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Om betonelementen een zo lang mogelijke levensduur te geven  en eventuele schade aan deze te voorkomen, dienen onderstaande punten in acht genomen te worden:

  • Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een hogedrukreiniger voor het reinigen / schoonmaken van de betonelementen beschadigd de toplaag, hierdoor ontstaat er een ruwer oppervlak, waardoor de kans op algen- en mos-groei vergroot.
  • Prefab beton schoon maken met water en een borstel, hierbij geen gebruik maken van een reinigingsmiddel/ chemicaliën. Bij hardnekkige vlekken is een beetje groene zeep een goed alternatief. Zorg er dan wel voor dat dit sterk verdund wordt aangebracht.
  • Zorg ervoor dat er geen water op de elementen blijft staan, zodat de kans op vorstschade en vervuiling (algen en mos) wordt verkleind. Houd de afvoeren en spuwers ook goed vrij van vervuiling.
  • Matig het gebruik van (dooi)zouten. Overmatig gebruik van dooizouten is schadelijk voor de betonelementen. De kans op vorstschade neemt bij het gebruik van vorst- en dooizouten enorm toe. Hierdoor kunnen er schilfers van het beton afspringen (scaling).
  • Gebruik geen strooi- en keukenzout. Ureum dooikorrels is een goed alternatief, maar bij overmatig gebruik blijft de kans op scaling aanwezig. Vooraf is het noodzakelijk zoveel mogelijk sneeuw of ijs te verwijderen. Nadien kunnen de dooikorrels licht aangebracht worden. Wij raden u aan één verantwoordelijke persoon te laten strooien wanneer prefab-elementen zich in een gemeenschappelijke ruimte bevinden. Dit vermindert de kans op overdosering.
  • Voorkom schurende bewegingen over het betonoppervlak om beschadiging en slijtage te voorkomen.
  • Om de kans op kalkuitbloei en vorstschade te verkleinen adviseren wij de elementen te hydrofoberen (waterafstotend te impregneren) om de elementen vocht- en vuilafstotend te maken. Dit verkleint de kans op algvorming en aantasting. Wij adviseren een product op basis van Silicaten. Deze gaan een verbinding aan met de aanwezige cementsteen en maken het oppervlak dichter van structuur en slijtvaster.
  • Voorkom te allen tijde tijdens de bouw en gebruiksfase dat de betonelementen anders worden belast dan de constructieve uitgangspunten van de hoofdconstructeur toelaten.
    Schoon betonelementen zijn een gereed product, het is derhalve niet toegestaan hier wijzigingen/aanpassingen aan te verrichten.
Volg MBS

We plaatsen regelmatig nieuws over onze projecten en bedrijven op social media.

MBS Specials
Energieweg 2
3762 ET Soest

Postbus 115
3760 AC Soest

KvK-nummer: 32119858
Btw- nummer: NL817339036B01